Behandeling

De methode van behandeling zal sterk afhangen van de grootte van de gewrichtsknobbel, de stand van de grote teen en de oorzaken hiervan.

De (conservatieve) behandeling is gericht op het oplossen van de klachten. Dit is vaak te realiseren door de schoenen aan te passen (semi-orthopedische schoen).

Naast schoenaanpassingen zijn ook nogal wat hulpmiddelen verkrijgbaar om onder meer de druk op het slijmbeursje ter plaatste van de knok te verminderen, zoals beschermende kussentjes of teentussenstukjes. De werking van deze hulpmiddelen valt echter vaak tegen.

 

Wat kunt u zelf doen?

 • Draag geen schoenen met een extreme hak, of schoenen die aan de voorzijde heel smal zijn
 • Koop schoenen van zacht leer, en laat deze eventueel oprekken ter plaatse van de bunion.


Wat kan uw podotherapeut doen?

 • Taping
  Ter pijnvermindering kan de voet in eerste instantie worden ingetaped. Hierbij wordt de stand van de grote teen gecorrigeerd. Deze taping kan worden aangevuld met een drukontlasting van vilt om de druk op de knobbel te verminderen.
 • Siliconenorthese
  Om de druk van de schoen beter te verdelen over de voet kan een drukverdelende siliconenorthese vervaardigd worden.
 • Nachtspalk 
  Een nachtspalk zorgt ervoor dat de voet tijdens rust in een rechtere positie gehouden wordt. Door deze fixatie blijft het grote teengewricht soepel.
 • Podotherapeutische zolen
  Indien uw klachten veroorzaakt worden door een verkeerde (voet)stand en/of looppatroon kan de podotherapeut corrigerende zolen maken. Hierdoor wordt de “afwijkende” stand gecorrigeerd en zullen de klachten verdwijnen.

 

Wanneer sprake is van een ernstige standsafwijking van de grote teen en/of falen van de conservatieve maatregelen, dan kan voor een operatieve behandeling worden gekozen.