Hallux valgus - knoktenen

Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus betekent dat de afwijking weggaat van de middenlijn van het lichaam. Bij hallux valgus wijst de grote teen dus naar buiten richting de andere tenen.

Wanneer de grote teen verder staat richting de andere tenen ontstaat een gewrichtsknobbel. Dit is een vergroting van het bot bij het gewricht van de grote teen. Naarmate de tenen schever gaan staan, kan de knobbel pijnlijk worden. Soms is het rood en opgezwollen. Ook artritis en stijfheid kunnen zich ontwikkelen.

 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van een Halux Valgus zijn:

  • Het dragen van verkeerd schoeisel

    Een belangrijke reden voor het ontstaan van een Halux Valgus en gewrichtsknobbel is het dragen van te smalle (puntige) schoenen. Deze zorgen ervoor dat de tenen bij elkaar worden gedrukt. Een Halux Valgus komt dan ook veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

  • Erfelijke aanleg

    Bij 60% van de vrouwen met een hallux valgus hebben meerdere familieleden dezelfde kwaal. maar de gewrichtsknobbel zelf is niet erfelijk. Vaak is er sprake van een doorgezakte voet en een verkorte Achillespees. Het resultaat is een abnormaal looppatroon. De druk op het gewricht, vaak in combinatie met slecht schoeisel, kan leiden tot instabiliteit in het gewricht, een hallux valgus en een gewrichtsknobbel.

Gewrichtsknobbels zijn meestal progressief en worden groter en pijnlijker met de tijd.