Reuma

Onder 'reuma' of 'reumatische aandoeningen' verstaat men alle aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet het gevolg zijn van een ongeluk, een aandoening van het zenuwstelsel of een aangeboren ziekte.

Er zijn meer dan 200 reumatische aandoeningen bekend. Toch kunnen we reuma ruwweg indelen in drie groepen aandoeningen:

  • Ontstekingsreuma (artritis)
  • Arthrose
  • Wekedelenreuma

Bij ontstekingsreuma is er sprake van een ontsteking in één of meerdere gewrichten. Zo'n gewrichtsontsteking noemt men “artritis”. Bij artritis raakt het slijmvlies aan de binnenkant van het gewrichtskapsel ontstoken. De ontsteking kan zich vanuit het gewricht uitbreiden naar de pees, de peesschede en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan het gewricht zelf beschadigd raken.

Bij artrose neemt de kwaliteit en hoeveelheid kraakbeen in de gewrichten af. De voet is dan niet meer in staat de schokken bij het lopen op te vangen en de botten kunnen minder goed bewegen. Uiteindelijk kan ook het bot onder het kraakbeen geirriteerd raken of vervormen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een andere stand of misvorming van het gewricht. Het hele proces is onomkeerbaar. Soms veroorzaakt de artrose ook gewrichtsontsteking (artritis).

Wekedelenreuma betreft alle reumatische aandoeningen, die niet voorkomen in gewrichten en wervelkolom. Doorgaans treed deze op in spieren, pezen, banden, slijmbeurzen, kapsels en het weefsel rondom de gewrichten. Voor voerverzorgers zijn de belangrijkste vormen van wekedelenreuma bursitis (slijmbeursontsteking), tendinitis (peesschedeontsteking), lage rugpijn (spit) en fibromyalgie.