Hallux valgus – knoktenen

Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus betekent dat er een afwijkende stand is. Bij een grotere standsafwijking ontstaat een gewrichtsknobbel. Dit is een vergroting van het bot bij het gewricht van de grote teen. Naarmate de tenen schever gaan staan, kan de knobbel pijnlijk worden. Soms is de knobbel rood en opgezwollen. Ook artritis en stijfheid kunnen zich ontwikkelen.

Veel patiënten met een beginnende Hallux Valgus hebben geen klachten. Pijn treedt meestal ter plaatse van de knokkel op, die door druk van de schoen geïrriteerd kan raken. Er ontstaat een pijnlijke, rode slijmbeursontsteking. De beweging van het bot kan beperkt en pijnlijk zijn. Door de scheve stand van de grote teen kan pijn optreden of een drukplekje ontstaan bij de tweede teen. Een extreme scheve stand van de grote teen kan deze zelfs de teen ernaast naar boven drukken, zodat deze tegen de schoen aankomt. Op de gewrichtsknobbel kunnen zich likdoorns ontwikkelen. Ook op andere tenen kunnen likdoorns ontstaan door de druk van de grote teen.

Behandeling

De methode van behandeling zal sterk afhangen van de grootte van de gewrichtsknobbel, de stand van de grote teen en de mobiliteitsbeperkingen. De (conservatieve) behandeling is gericht op het oplossen van de klachten. Dit is vaak te realiseren door de schoenen aan te passen (semi-orthopedisch schoeisel of een Zlippo). Bij ernstige afwijking van de grote teen en/of falen kan een operatieve behandeling de oplossing zijn.

De oplossing

Een Zlippo slipper of sandaal kan heel veel verlichting geven van de pijn. De hallux valgus wordt vrij gelegd en het op maat gemaakte voetbed zorgt voor een pijnvrij soepel looppatroon. Een Zlippo sandaal of slipper wordt op de voet afgepast en het leer om de knok gevormd. Met de verschillende Zlippo modellen is het mogelijk om de hallux valgus minder zichtbaar te maken of juist geheel (zichtbaar) drukvrij te leggen. Wilt u zich laten informeren over de mogelijkheden voor u? Vraag het een podotherapeut of podoloog bij u in de buurt.