Hallux valgus - knoktenen

Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus betekent dat de afwijking weggaat van de middenlijn van het lichaam. Bij hallux valgus wijst de grote teen dus naar buiten richting de andere tenen.

Wanneer de grote teen verder staat richting de andere tenen ontstaat een gewrichtsknobbel. Dit is een vergroting van het bot bij het gewricht van de grote teen. Naarmate de tenen schever gaan staan, kan de knobbel pijnlijk worden. Soms is het rood en opgezwollen. Ook artritis en stijfheid kunnen zich ontwikkelen.

Lees meer: Hallux valgus - knoktenen

Klachten

Veel patiënten met een hallux valgus hebben geen klachten.

Als er pijn optreedt, is dat meestal ter plaatse van de knokkel, die door druk van de schoen geïrriteerd kan raken. Er ontstaat een pijnlijke, rode slijmbeursontsteking. De beweging van het bot kan beperkt en pijnlijk zijn. Ook kan door de scheve stand van de grote teen pijn optreden of een drukplekje ontstaan bij de tweede teen, die in de knel komt te zitten.

Lees meer: Klachten

Behandeling

De methode van behandeling zal sterk afhangen van de grootte van de gewrichtsknobbel, de stand van de grote teen en de oorzaken hiervan.

De (conservatieve) behandeling is gericht op het oplossen van de klachten. Dit is vaak te realiseren door de schoenen aan te passen (semi-orthopedische schoen).

Naast schoenaanpassingen zijn ook nogal wat hulpmiddelen verkrijgbaar om onder meer de druk op het slijmbeursje ter plaatste van de knok te verminderen, zoals beschermende kussentjes of teentussenstukjes. De werking van deze hulpmiddelen valt echter vaak tegen.

Lees meer: Behandeling

Zlippo

Bij een uitstekende knok bij de grote teen, ook wel knoktenen genoemd, is het slipper model Impuls een goede optie.

In dit slipper model heeft de knok voldoende ruimte en de tenen zijn minder in zicht.