Likdoorns - Eeltpitten - Eksterogen

Een likdoorn (clavus)is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Het eelt wordt gevormd als natuurlijke reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving. Likdoorns zijn meestal hard en rond van vorm, met een donkere kleur in het midden. Likdoorns kunnen zeer pijnlijk zijn., Het voelt dan aan alsof er een spijker in de voet zit.

Likdoorns worden ook wel eeltpitten of eksterogen genoemd.

Lees meer: Likdoorns - Eeltpitten - Eksterogen

Klachten

Een likdoorn kan verschillende klachten geven uiteenlopend van branderigheid tot stekende pijn.

Soms kunnen bloedvaatjes of zenuwen met de likdoorn meegroeien. De likdoorn kan dan buitengewoon gevoelig en pijnlijk worden.

Ook kunnen complicaties optreden. Eeltplekken en likdoorns kunnen geïnfecteerd raken en gaan zweren. Mensen met suikerziekte (diabetes) moeten hier in het bijzonder voor uitkijken.

Behandeling

Eelt en likdoorns zijn symptomen van onderliggende problemen. Dit vereist allereerst een juiste diagnose van de onderliggende aandoening

De meeste oorzaken van een likdoorn zijn eenvoudig op te lossen. door goede schoenen te dragen met eventueel een inlegzooltje. Een inlegzooltje kunt u laten maken bij een podotherapeut. In een heel enkel geval is een operatie nodig, waarbij een klein stukje bot wordt weggehaald.

Lees meer: Behandeling

Zlippo

Het podotherapeutische voetbed van een slipper van Zlippo verminderd de druk en wrijving. 
Daardoor zult u ook weinig of geen pijnklachten meer hebben van uw likdoorns.
Bij behandelde likdoorns voorkomt een slipper van Zlippo, door ontlasting van de voet, dat de likdoorn weer terugkeert,