Likdoorns - Eeltpitten - Eksterogen

Een likdoorn (clavus)is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Het eelt wordt gevormd als natuurlijke reactie op extreme plaatselijke druk en wrijving. Likdoorns zijn meestal hard en rond van vorm, met een donkere kleur in het midden. Likdoorns kunnen zeer pijnlijk zijn., Het voelt dan aan alsof er een spijker in de voet zit.

Likdoorns worden ook wel eeltpitten of eksterogen genoemd.


Eelt

Eelt is plaatselijke verdikking van de opperhuid. Deze ontstaat op plekken waar de huid wordt blootgesteld aan wrijving en/of druk. De verdikking voorkomt dat de opperhuid beschadigd raakt. Eeltvorming is dus een natuurlijke reactie van het lichaam ter bescherming van de huid.


Het ontstaan van likdoorns

Eelt vind je meestal onder de bal van de voet en op de hiel. Deze plaatsen dragen de meeste druk tijdens het staan en lopen. Wanneer het eelt dikker wordt, geeft dit meer druk tegen de huid. Op de plek waar de druk het grootst is, wordt een hard stuk huid naar binnen geduwd. Zo ontstaat er een kegelvormige kern die bij aanhoudende druk steeds groter wordt. Deze eeltpit drukt op andere structuren in de voet, met name op het bot, en is daardoor pijnlijk. Dat noemen we dan een likdoorn of eksteroog.

De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van likdoorns zijn:

 • Niet goed passend schoeisel (te nauw, te spits, te hoge hakken, etc)
 • Herhaaldelijke belastende bewegingen (hardlopen, gereedschappen, sporten)
 • Onvoldoende persoonlijke verzorging
 • Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten)
 • Suikerziekte
 • Afwijkingen aan voet of tenen (Halux valgus, Grieks voettype, Klauw-, hamer- of ruitertenen)

 

Soorten likdoorns

Er zijn verschillende soorten likdoorns:

 • Gewone of harde likdoorn (clavus of Heloma Durum)
  Dit is een pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving. De harde likdoorn ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet. Deze wordt vaak veroorzaakt door niet goed passend schoeisel en afwijkingen aan voet of tenen.
 • Weke likdoorn (clavus interdigitalis of Heloma Molle
  Deze zit tussen de tenen en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat. De zachte likdoorn is meestal het resultaat van botafwijkingen in de tenen. Hierdoor kunnen de tenen dicht tegen elkaar worden gedrukt en blijft de huid ertussen vaak zacht en week.
 • Vasculaire likdoorn
  Deze is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid". Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.
 • Neurovasculaire likdoorn
  hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.
 • Zaadlikdoorn
  ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje. Deze is niet pijnlijk.