Doorgezakte voeten

De term doorgezakte voet is enigszins ongelukkig. Men kan er van uitgaan dat elke voet enigszins doorzakt. Wanneer men in aanleg een vlakke voetboog heeft spreekt men dan ook vaak van platvoet of spreidvoet.
Een 'normaal' voettype heeft een voetboog aan de binnenzijde als de voet op de grond rust en is vrijwel plat aan de buitenzijde. Bij platvoeten zijn de tenen, de bal, de buitenkant van de voet en de hiel in contact met de grond. De voetboog rust geheel of gedeeltelijk op de grond.

Er zijn twee verschillende soorten platvoeten:

  • Soepele platvoeten
    ook wel flexibele of functionele platvoeten genoemd
  • Echte Platvoeten
    ook wel stugge of stijve platvoeten genoemd (pes planus)

Echte platvoeten (pes planus) wordt meestal veroorzaakt door een afwijking in de structuur of de ligging van de botjes in de voet en de voetboog. Dit is een aangeboren afwijking en komt zelden voor. Echte platvoeten kunnen ook het gevolg zijn van een verkeerde stand van de benen, of letsel aan de voeten door langdurige zware belasting.

Soepele platvoeten komen juist veel voor en is zelfs afhankelijk vanuit welk werelddeel men afkomstig is. De soepele platvoet is zelfs heel normaal bij het kind tot de leeftijd van 10 jaar. De voetboog heeft zich nog niet gevormd. Het overgrote deel van de kinderen heeft hier geen klachten van en zal hier overheen groeien.

Met het ouder worden zakt de voetboog ook weer door. Onze voeten worden iets langer en platter.

Om te bepalen of je stijve of soepele platvoeten hebt ga je op je tenen staan. Als de spieren van de tenen goed aangespannen zijn komt bij de soepele platvoet de voetboog weer terug en bij stijve niet.